Są to pompy z poprzedzającym podajnikiem ślimakowym i dużym otworem zalewowym dla czynników o wysokiej gęstości i dużej zawartości suchej masy jak zaciery, pasty, osady gnijące, wysłodki itp. Maksymalna temperatura pracy 100°C.
wersja spożywcza typoszereg PSRS
wielkości produkowane: jednostopniowe 16 PSRSM (uszczelnienie mechaniczne); 16 PSRSM (uszczelnienie sznurowe); 20PSRS 20PSRSM, 32 PSRS; 40 PSRS; 62 PSRS , 80PSRS
dwustopniowe 32 PSRS 2; 40 PSRS 2
przystosowane do mycia w systemie CIP 32PSRSC
wersja spożywcza z podajnikiem ślimakowym PSRSP
wielkości produkowane:
jednostopniowe 40 PSRSP, 62 PSRSP
wersja spożywcza z wlotem lejowym PSRSL
wielkości produkowane:
jednostopniowe 20 PSRSL; 32 PSRSL; 40 PSRSL; 80 PSRSL;
dwustopniowe 40 PSRSL2
zespoły jezdne pomp przewoźnych 20 PSR, 20 PSRS, 20 PSRSL, 32 PSRS, 32 PSRSL
pompa beczkowa 20 PSRB
Konstrukcja pomp spożywczych umożliwia łatwe czyszczenie. Pompę można szybko rozebrać i szybko złożyć. Stosuje się ją wszędzie, tam gdzie czynniki pompowane zmieniają się i dlatego pompę trzeba często oczyszczać, konieczna jest sterylizacja lub dezynfekcja. Stalowe elementy przepływowe wykonane są ze stali chromowo-niklowej i polerowane. Stator wykonany jest z gumy spożywczej. Świadectwo Państwowego Zakładu Higieny nt. gumy statorów.
główne dziedziny zastosowania:
Przemysł spożywczy, kosmetyczny, farmaceutyczny (przy wyrobie produktów żywnościowych, napojów, przetworów owocowo-warzywnych i mlecznych, kremów, past, pulp itp.)
Typy PSRSP i PSRSL polecane przy transporcie owoców jak wiśnie, truskawka, porzeczka, winogrona, rozdrobnione jabłka, lub do farszu mięsnego, gotowanych jarzyn itp.
Maksymalna temperatura pracy 120°C.
posiadane dopuszczenia dla pomp PSRS:
PAŃSTWOWY ZAKŁAD HIGIENY W WARSZAWIE
do środków spożywczych i kosmetycznych, znak: HZ-8453/91
INSTYTUT FARMACEUTYCZNY W WARSZAWIE
do surowców, półfabrykatów i mieszanin, które podlegają dalszemu przetworzeniu i oczyszczeniu przy produkcji leków, znak: ZT/181/92